if u like this blog.just click

Thursday, February 3, 2011

memories@baitul qurra'

Aduh,letihnya badan..jauh tu..perjalanan dari perak ke melaka..
dari lumut ke ipoh...dari ipoh ke seremban...dari seremban ke melaka sentral..
tapi,demi menuntut ilmu risalah tauhid dan maui'zatul hasanah...
aku sanggup meredah semua itu.
Sesampainya di melaka sentral,aku bertemu dengan rakan seperjuangan yang lain
yang mempunyai tujuan yang sama.
Kami bergerak menuju medan jihad dengan menaiki kenderaan yang bernama Patt Hup.
Agak berbaloi tambang yang dikenakan ke atas kami.
Tak perlu berdiri..Tak perlu berpanas...Tak perlu sakit hati...
Betul tak,syahmi zaki?..hehehe..
Suasana di baitul qurra' aman sangat...Kami disambut dengan bunyi yang amat lunak...
Ustaz kata,esok baru start belajar..
Hari nie,sesuaikan diri dulu di tempat baru..Kami ditugaskan untuk memasak..mengikut
jadual yang telah 'ditetapkan'..
Aizat la orang paling semangat nak memasak dengan koleksi resepi muar nya tu..
Dengan pandangan jeolus,yus pun nak guna resepi muar keturunan dia..

Masakan yus...umphh..sedap tu..telur dadar muar...
Rugi,kalau kome tak rase..
Kali pertama solat di sana,kami diajar untuk mengucapkan syukur
atas iman dan islam yang tak luput dari diri kami..
Selepas solat maghrib,kami membaca Ratib Al-Haddad..
Dan pada keesokan paginya setelah selesai solat subuh,kami pula membaca Wirdul-Latiff.
Selepas maghrib dan subuh..selama dua minggu..
Makin lama,makin hari..kami sudah mahir membaca Ratib Al-Haddad dan Wirdul-Latiff.
Dalam perjalanan menuntut ilmu dari Habib Omar dan Syeikh Nuruddin,
kami menerima ujian dari-Nya dengan sabar dan tabah..



Alhamdulillah..
Setelah hampir dua minggu berlalu..Kami sudahpu khatam dua kitab,
Risalah Tauhid dan Mauizatul Hasanah..
Perasaan sedih dan pilu untuk meninggalkan baitul qurra' menyelubungi kami..


Kami pun bertolak ke melaka sentral untuk menyimpan luggage.
Kemudian,kami(trip first) pun bertolak ke mydin mall
dengan menaiki sebuah bas yang tambangnya jauh lebih murah berbanding bas-bas di KL..
cuma RM2.60 je..betul tak,sabri?murah kan?
mak aih..mahal kot..adoyai..mangkor yeop mendengarnye..
Di mydin mall,kami lunch di Radix Fried Chicken...

hmm...lepas makan,group budak KL..balek ke melaka sentral..manakala
bebudak yang tiket bas pukul 8.30 mlm,pergi ke melaka international bowling centre..

nie resultnye..


Alhamdulillah...sebab kami dapat berjumpa dengan saudara arif solihin..dan bertandang ke rumahnya..
Selesainya solat maghrib..kami bertolak ke melaka sentral dari rumah arif..
Ada yang tertinggal tiket bas di rumah arif..entah la sape..
Akhirnya,kami pun meninggalkan tanah melaka..pada jam 8.45 malam..
Di bawah ni...aku ada create movie memories@baitul qurra'..
nak lebih feeling,tekan la button fullscreen tu..


video


7 comments:

  1. nice memories..tq aman

    ReplyDelete
  2. baitul qurrq' n sma ke dgn madrasah al-qura'?

    ReplyDelete
  3. oo...len la..bq kat melaka..nak taw..ce try usha video uh..
    xtaw la entah2..da ubah nme..

    ReplyDelete

komen ea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...