if u like this blog.just click

Wednesday, October 31, 2012

Kejamnya Mereka


Assalamualaikum..
Satu isu yang tidak asing lagi dalam masyarakat kini.
Kepincangan yang berlaku pada akhir zaman ini telah menyaksikan kezaliman manusia sesama makhluk Allah yang lain dan juga sesama manusia.Tujuan ana menyiarkan video ini adalah untuk diambil iktibar bersama.Fikirkan sejenak apakah faktor yang menyebabkan mereka bertindak sedemikian.

Pesalah dibelasah
video

Kucing dibakar hidup-hidup
video

Anak kucing diseksa
video

Abdullah bin Umar r.a meriwayatkan bahwa Rasullah SAW bersabda: “Seorang wanita disiksa karena ia mengurung seekor kucing hingga mati dan wanita itu pun masuk neraka; wanita tersebut tidak memberi kucing itu makan dan minum saat dia mengurungnya dan tidak membiarkannya untuk memakan buruannya.” (H.R. Bukhari dan Muslim)



Monyet disiat kulitnya ketika ia masih hidup

Masya-Allah ya syeikh, apakah mereka tidak tahu balasan yang akan mereka terima di akhirat kelak atas kekejaman yang mereka lakukan ?


Riwayat: 
 Ibn Umar r.a
Hadith: 
Nabi s.a.w bersabda: "Sesiapa yang menyeksa haiwan dengan mengerat, mengoyak, mencabut atau mengelar mana-mana anggotanya, maka ditimpakan atasnya laknat Allah dan Malaikat serta manusia semuanya." 
Pengajaran hadith:
i) Haiwan juga merupakan makhluk Allah S.W.T yang wajib dihormati di mana mereka juga merasa sakit seperti manusia sekiranya mana-mana anggota badannya dipukul atau ditikam dan sebagainya.
Ii) Setiap manusia mestilah menaruh perasaan belas kasihan dan berperikemanusiaan terhadap binatang dan jangan sekali-kali melakukan perbuatan yang menyakitkan jasadnya dengan apa cara sekalipun kecuali terdapat beberapa sebab yang diizinkan syarak.
iii) Sesiapa yang berlaku zalim dan menganiayai binatang maka layaklah mereka ditimpa laknat Allah, malaikat-Nya serta umat manusia seluruhnya.

                                           Kanak-kanak ditolak ke dalam swimming pool.
video

Ya Allah,pedihnya mata melihat video ini.Pembunuhan dianggap suka-suka oleh syeikh di atas.
Persoalannya kini, mengapa mereka bertindak sedemikian ?
Di mana letaknya sifat keperimanusiaan mereka ? Firman Allah S.W.T dalam Al-Quran :-

''Dan barangsiapa membunuh seorang Mukmin dengan sengaja, balasannya ialah neraka Jahanam, kekal dia di dalamnya dan Allah murka kepadanya dan melaknatnya dan Dia(Allah) sediakan seksaan yang besar untuknya.'' (an-nisa' : 93)


"Dan apabila diperiksa anak perempuan yang ditanam hidup-hidup. Sebab dosa apakah dia dibunuh?" (at-Takwir: 8-9)


"Jangan kamu membunuh anak-anakmu lantaran takut kelaparan, Kamilah yang akan memberi rezeki kepada mereka maupun kepadamu; sesungguhnya membunuh mereka suatu dosa besar." (al-Isra': 31)

Akhir kalam, jagalah hati kita.Kebanyakan mereka yang terlibat dengan masalah di atas adalah mereka yang hatinya kotor, jauh dari Allah .Ingatlah janji Allah kepada mereka yang berbuat zalim.Takutlah antum semua kan azab seksa yang sangat pedih jika ingkar perintah Allah.

#sumber : video-internet
              

Sunday, August 12, 2012

khutbah : ''Gandakan Amalan Di Akhir Ramadhan''




(10 OGOS 2012 / 21 RAMADHAN 1433H)

Muslimin Yang di Rahmati Allah,
Saya berpesan kepada tuan-tuan dan diri saya sendiri marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan memperkukuhkan pengabadian diri kita kepada-Nya dengan melaksanakan segala perintah dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini menjadikan kita insan yang berjaya di dunia dan akhirat. Tajuk mimbar Jumaat pada hari ialah: GANDAKAN AMALAN DI AKHIR RAMADHAN.

Muslimin Yang di Rahmati Allah,       
Hari dan minggu berlalu begitu cepat, tanpa disedari kini kita sudah pun berada di sepuluh terakhir Ramadhan. Maka tempoh terakhir ini adalah masa bernilai dan berharga yang perlu direbut oleh kita semua bagi mereka yang beriman dan bertakwa kepada Allah SWT. Masa yang terakhir inilah yang akan menentukan samada puasa kita ini mendapat keberkatan dan menjadi penebus segala kesalahan dan dosa yang telah kita lakukan selama ini. Inilah masanya yang Allah SWT janjikan kepada kita semua sekiranya kita benar-benar beriman kepada-Nya sebagaimana Rasulullah SAW bersabda:


Maksudnya: Bulan Ramadhan juga ialah bulan yang awalnya di penuhi rahmat, pertengahannya di penuhi dengan keampunan dan akhirnya di penuhi dengan pahala yang menjadi penebus api neraka”. (Riwayat Muslim)

 Allah SWT telah menganugerahkan kepada hamba-Nya di dalam bulan Ramadhan satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar. Pahala beribadat pada malam itu menyamai pahala seribu bulan. Malam itu juga malam yang paling istimewa dalam kehidupan manusia dan malam yang terbaik bagi umat Islam kerana diturunkan al-Quran al-Karim. Kelebihan malam tersebut telah dinyatakan oleh Allah dalam surah al-Qadr ayat 1-5:


Maksudnya: Sesungguhnya kami telah menurunkan Al-Quran ini pada malam Lailatul Qadr, dan apa jalannya yang engkau dapat mengetahui, apa dia kebesaran malam lailatul Qadr itu? malam lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun Malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka. kerana membawa segala perkara yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut. sejahteralah malam yang berkat itu sehingga terbit fajar ”.

Berdasarkan ayat ini, jelaslah bahawa Lailatul al-Qadar mempunyai kelebihan yang begitu besar, maka seharusnya kita berusaha dan tidak mensia-siakan peluang malam yang dijanjikan itu. Bagi orang yang beriman mereka berazam mencari peluang yang disediakan dengan berlumba-lumba untuk bangun di malam yang hening dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala dari Allah SWT sepertimana sabda Rasulullah SAW :



Maksudnya: Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam ganjil pada sepuluh hari yang terakhir pada bulan Ramadhan.” (Riwayat al-Bukhari)

Rasulullah SAW apabila berada pada 10 malam yang terakhir beliau menghidupkan malam-malam tersebut dengan melakukan ibadat sebagaimana yang diriwayatkan oleh  Saidatina Aisyah RA katanya: Sesungguhnya Nabi SAW. apabila masuk 10 akhir bulan Ramadhan baginda mengikat kainnya. Menghidupkan malam dengan beribadah dan membangunkan keluarganya untuk sama-sama beribadah. Mengikat kainnya bermaksud bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah.”

Muslimin Yang di Rahmati Allah,
Memasuki fasa ketiga bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini, maka mimbar menyeru, marilah kita menggunakan peluang dan tawaran yang berharga ini bagi menambahkan bekalan akhirat. Lebih-lebih lagi pada 10 malam terakhir daripada bulan Ramadhan yang mempunyai banyak kelebihannya. Lailatul Qadar adalah malam yang amat ditunggu-tunggu oleh mereka yang menginginkannya kerana ia hanya berlaku pada satu malam sahaja sepanjang tahun. Maka beruntunglah siapa yang memperolehinya dan rugilah siapa yang melepaskannya.
           Di samping itu dalam fasa yang ketiga ini juga kita dituntut mempertingkatkan amal-amal soleh dan kebajikan seperti beriktikaf di masjid-masjid, bertadarus al-Quran, memperbanyakkan zikir-zikir, memperbanyakkan solat-solat sunat, menghadiri kuliah ataupun takzirah Ramadhan, namun perlu diingatkan bahawa takzirah Ramadhan yang dilaksanakan hendaklah bersesuaian dengan suasana jemaah. Satu lagi perkara kita dituntut melakukan sedekah samada kepada fakir miskin, anak yatim dan sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. Sebagaimana yang diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW di sepanjang bulan yang mulia ini tangannya sentiasa terbuka untuk memberikan bantuan kepada orang-orang yang memerlukan. Kita juga di tuntut memperbanyakkan berdoa terutama doa khusus untuk malam Lailatul Qadar. Iaitu sepertimana yang diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah RA:




Maksudnya: Saya pernah bertanya kepada Rasulullah SAW seandainya saya mengetahui malam Lailatul Qadar dengan tepat. Apa yang patut saya akan doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa berikut: "Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan sentiasa memberi keampunan di atas kesalahan hamba-Mu oleh itu maafkanlah segala kesalahanku .” (Riwayat Abu Daud)

Mengambil peluang untuk mencari keredhaan dan keampunan Allah SWT adalah merupakan amalan mereka yang beriman dan bertakwa, mereka yang tidak jemu dan berputus asa melakukannya, kerana yakin bahawa Allah SWT akan menganugerahkan kepada mereka keredhaan dan keampunan di atas segala dosa-dosa yang telah dilakukan selagi mana mereka terus memohan kepada Allah SWT.
Namun, persoalannya pada hari ini apa yang diperhatikan oleh mimbar, kebanyakan dari kalangan kita bila berada dipenghujung Ramadhan, mereka sibuk dengan urusan lain seperti membuat persedian untuk menyambut hari raya. Kita melihat masjid-masjid menjadi lengang dan sepi, para jemaah solat terawih semakin berkurangan, pasaraya-pasaraya menjadi tempat tumpuan dan golongan suri rumah sibuk dengan persedian  untuk hari lebaran seperti mengemas rumah, membuat kuih muih sehinggakan ada di kalangan mereka tidak melakukan ibadat puasa kerana keletihan. Bahkan ada juga yang sanggup melakukan maksiat pada malam itu sehingga mendapat kemurkaan Allah SWT.

Mimbar ingin menyatakan bahawa suasana yang sebegini sebenarnya tidak sepatutnya dilakukan oleh kita kerana di fasa yang ketiga inilah kita mesti melipat-gandakan ibadat dengan tidak mensia-siakan peluang yang ada, kerana kita belum pasti lagi sama ada kita berpeluang atau tidak untuk terus bersama dengan Ramadhan pada tahun hadapan.

Muslimin Yang di Rahmati Allah,
Mengambil kesempatan sempena dengan musim cuti perayaan yang bakal menjelang tiba, mimbar ingin untuk menasihatkan sidang jemaah dan umat Islam sekalian supaya berhati-hati dan bersabar semasa membawa kenderaan untuk pulang ke kampung halaman. Pastikan kenderaan di servis dan berada dalam keadaan baik dan sempurna. Dalam musim perayaan ini, ibu bapa dan kaum kerabat di kampung dan penumpang dalam kenderaan mengharapkan sampai dengan selamat dan bukannya berita buruk seperti kematian atau kecacatan sepanjang hayat.
Sebagai orang yang beriman dan bertakwa, sikap banyak bersabar, mematuhi peraturan jalanraya, menjaga keselamatan diri dan orang lain, mematuhi arahan pegawai Jabatan Pengangkutan Jalanraya (JPJ), Polis Diraja Malaysia serta agensi yang lain, akan menjadi pelengkap kepada nilai ketakwaan seseorang terhadap Allah SWT. Mudah-mudahan amalan bersabar di jalan raya dapat mengelakkan kecelakaan berlaku di saat kita ingin menyambut hari raya. Menurut sumber PDRM, punca utama kecelakaan di musim perayaan ialah kurangnya sifat sabar pemandu dan akibat kelalaian perbuatan manusia sendiri. Amalkanlah didikan Ramadhan untuk membentuk seorang insan yang bersabar di mana jua keadaannya.  
Mimbar juga berpesan semasa kita pulang cuti beraya pastikan keselamatan rumah dalam keadaan sempurna dengan pintu dikunci, bekalan elektrik dipadam, memaklumkan kepada jiran serta melaporkan kepada pihak keselamatan ataupun polis semasa ketiadaan kita di rumah.Mimbar juga ingin mengambil kesempatan sempena Sambutan Hari ASEAN yang ke 45 pada 8 Ogos tahun ini, menyeru jemaah dan umat Islam sekalian untuk bersama-sama bersatu hati dan berusaha ke arah mengekalkan keamanan dan kemakmuran di rantau ini khususnya di negara kita Malaysia. Walaupun kita berbeza dari segi persempadanan negara, agama, budaya, bahasa mahu pun paras rupa, namun kemajmukan masyarakat ini seharusnya di jadikan asas untuk kita saling kenal mengenali antara satu sama lain dan membangunkan kerjasama untuk kebaikan sejagat.

Muslimin Yang di Rahmati Allah,
Mengakhiri khutbah pada minggu ini marilah sama-sama kita merebut peluang keemasan yang diberi oleh Allah SWT pada fasa yang terakhir ini. Janganlah kita lalai dengan kesibukan mengejar dunia hingga kita lupa mempersiapkan amalan soleh sebagai bekalan bertemu dengan Allah SWT. Mudah-mudahan Ramadhan yang kita tempuhi tahun ini akan menjadi titik perubahan dalam diri kita untuk menjadi insan yang bertakwa dan diredhai Allah SWT  di dunia dan di akhirat. Marilah sama-sama kita hayati firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 186:



Maksudnya: Dan apabila hamba-Ku bertanya padamu tentang Aku maka (jawablah): sesungguhnya Aku amat hampir; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik dan betul.


Saturday, May 12, 2012

Rakan Sekelas


Assalamualaikum semua..
Masya-Allah..banyaknya habuk kat blog ana ni..nak guna pencuci apa ni ?..huhu..cuci dengan sabun memori fortyeight yang tak pernah hilang bau harumannya...insya-Allah pada hari ini..ana perkenalkan tentang cebisan kenangan sahabat kelas ana..tapi,kalau sorang-sorang..lain kali baru ana cerita..ana berterima kasih kepada zakirin sebab dia create movie maker untuk kelas kami...5 pengajian islam 2..tahun 2010
apabila di 'usha' video ni kembali..rasa sedih sangat..kerana sudah lama kami tak bersua..
video

cuma,beberapa orang sahaja yang dapat aku bersua kembali.
itupun,di hari sukan sis dan program perkampungan menara gading di taiping
mahupun di UIA Nilai & USIM.
nie pulak gambar kami kat lab..
Alhamdulillah,nasib baik la ana bawa kamera ketika last experiment..dapat juga capture gambar kami semasa di makmal.
p/s : nampak macam budak sains..haha..
Pada awal tingkatan 4,seramai 25 akauntan muda telah menjadi ahli kelas tingkatan 4 Pengajian Islam 2..
Walaubagaimanapun,hanya 22 orang pelajar kelas akaun pada 2010 kerana 3 orang telah berpindah ke sekolah lain.
thanks to aiman coz edit gambar kelas time f4.
Ana hendak tunjukkan gambar dari sebahagian koleksi yang ana ada.

Fadhil,Zaki,Wafi dan Safwan.

Di dalam kelas Bahasa Inggeris-Madam Shahbanun.

Di makmal bahasa sewaktu Kem Sains dan Matematik 1.

Semasa kelas prep malam.
Zaim,Aiman dan Hamzi yang pakai baju kuning.

Di bilik seminar-Jamuan Akhir Tahun kelas 4 Pengajian Islam 2(Accounting).

Aidil,Zubair,Aiman-Wahh,,sedapnya aiskrim..nak sikit !

Bergambar bersama cikgu-cikgu tersayang pada hari jamuan.
Dari kiri : Pn. Ramsiah,Pn. Nor Ahmar,Pn. Nor Azwa,Pn. Nuramlia,Pn. Asiah.
p/s:  sorry kawan-kawan kalau gambar old style ni tak smart.hehe..

Guru kelas kami ialah Cikgu Azwa,isteri kepada Cikgu Ridhuan..
terima kasih atas jasa guru-guru di SIS(Sekolah Izzuddin Shah) terutama Cikgu Azwa..you are the great teacher..
maybe lepas ni,ana publish post pasal guru SIS dan pasal budak kelas ana sorang-sorang ea..
Sekian,wallahu'alam.

Saturday, February 11, 2012

Jom Buat Blog !


السلام عليكم

memandangkan ramai di kalngan kawan-kawan ana yang ingin membina sebuah blog,
so,terciptalah entri tidak seberapa ini.hehe..
Blog ?
Ada banyak domain untuk blog seperti contoh,
blogspot.com
wordpress.com
dan banyak lagi.
Post/Entri ?
Yang antum baca ini adalah sebuah post/entri di blog ana.
Entri ini menerangkan tentang cara nak 'create' sebuah blog.
First of all,
search blogger.com


and then,click on 'create a blog'.


after that,click on get started.


next,fill up in the blanks with your own informations.
for example,


so,if you confirm with the information,click on continue.


fill up your desire blog title and blog address(URL).


and then,click on continue.
please choose which one you like more.
in my opinion,choose the simple one..keyh..


dah pilih,
click on continue.


alhamdulillah..blog antum sudah pun siap.
kliklah 'start blogging'.
buat entri pertama antum di blog antum sendiri.
seperti contoh:-


selepas itu,sila klik preview untuk melihat entri yang ingin dipos kan terlebih dahulu sebelum ianya di'publish' kan.


so,apabila antum da puashati dengan entri berkenaan,klik la publish post.
then,siaplah entri pertama antum.


akhirnya,


jikalau antum ingin mengubah design blog sedia ada,sila klik design.


klik customize .


selamat 'explore' design blog yang menarik untuk tatapan pembaca blog antum.
di blogger template designer ini,antum boleh memilih template yang antum berkenan,mengubah bentuk 'font' dan saiznya,menukar background dan sebagainya.


Akhir kalam,binalah sebuah blog yang berlandaskan syariat Islam.
Sebarkan berita yang sahih,tidak menyentuh sensitiviti mana-mana pihak dan info yang bermanfaat.
Dan jangan terlalu asyik meluahkan perasaan di blog antum ye.

Sekian,wallahua'alam..



Wednesday, February 8, 2012

Secebis Memori Di Bumi Waqafan


....ألسلام عليكم
Alhamdulillah...
Bersua kembali dalam blog ini..
Now,I will story about my experience at 'Bumi Waqafan'.
Bumi Waqafan ?
Tak pernah dengar pun.
Hah !ni yang nak cite ni !
hahaha..
Nampak tak,gambar di atas ?
Inilah 'Bumi Waqafan'.
Kolej Islam Sultan Alam Shah(KISAS) mempunyai sejarah tersendiri apabila digelar 'Bumi Waqafan'.
*SIS(Sekolah Izzuddin Shah) = Bumi Barakah.

Pada 13 Jun yang lalu,ana telah mendaftar sebagai pelajar Tingkatan 6 Bawah di KISAS.
Ana ditemani ibu bapa tercinta.

Pada jam 4.30 pagi,ibu mengejutkan ana supaya mempersiapkan diri ke Klang.

 Kami bertolak dari rumah pukul 5.00 pagi.
Kami solat Subuh di pertengahan jalan.
Alhamdulillah...
Kami selamat sampai di KISAS pada jam 7.30 pagi walaupun pendaftaran sebenarnya bermula pada 8.00 pagi.
So,dah terlebih awal..
Kami pekene sarapan di kantin sekolah.
Ada la seorang ustaz(ustaz Lah) nih,
''Muka macam pernah nampak,tapi di mana ye ?''
Lantas aku menjawab,''ooo..itulah namanya pelanduk dua serupa,ustaz''.
hehehe..
ermm..selepas itu,kami ke C.O.E untuk sesi pendaftaran.
''Aman,apa itu C.O.E ?
nanti ana cerita pe benda C.O.E uh.

Setelah selesai mendaftar apa yang patut,kami dibawa ke Dewan Ulul Albab bagi sesi taklimat bersama Tuan Pengetua KISAS,Tuan Haji Abdullah Bin Jusoh,

Kata-kata semangat yang dilontarkan telah membulatkan  tekad pelajar Tingkatan 6 Rendah untuk terus menggapai kejayaan.
Antara pesan beliau ialah ''Berakit-rakit ke hulu,berenang-renang ke tepian...Bersakit-sakit dahulu,bersenang-senang kemudian...''.

Seterusnya,kami dibawa ke asrama putera di seberang jalan.

Ibubapa diminta meninggalkan anak-anak mereka setelah berkemas-kemas di asrama.
Ana menghuni di blok Thariq(warna hijau).

Maka,bermulalah program minggu jalinan kasih pada malam hari di Bilik Tayangan Utama(BTU).

Program ini berlangsung selama seminggu sahaja.
Antara kandungan program tersebut ialah pengenalan sejarah sekolah,sistem rumah,pengenalan infrastrukutur yang terdapat di KISAS dan sesi taaruf bersama pelajar tingkatan 4 dan 5 di Surau Ali.

Pada setiap pagi,kami(f6 sahaja) berhimpun di Dar Warisatul Anbiya' sebelum ke kelas kecuali hari Jumaat.

Pada hari Jumaat,kami berkumpul di Centre Of Excellence(C.O.E).

Yang menjadikan pelajar lelaki di sini kuat ialah mereka akan menggunakan jejantas merah a.k.a Red Flyover

Ke kelas,ke padang,ke dewan,ke kantin,ke KSK...
Untuk ke semua tempat di atas perlu melalui Red Flyover.hehehe..

Ustaz Abdullah,Penolong Kanan Tingkatan 6 ada mengajar kami menyanyikan lagu sekolah.
Bait-bait lagu tersebut adalah seperti berikut...

DENGAN KURNIA ALLAH YANG ESA

KOLEJ ISLAM TEGAK PERKASA

MEMENUHI HASRAT NAN BANGSA

TINGGI PENGAJIAN AGAMA

BERSENDIKAN ILMU DAN IMAN

MELAHIRKAN MANUSIA TAQWA

PENUH NILAI BUDI BAHASA

BENTUK MORAL FAHAM DUNIA

DI KALA ZAMAN PANCAROBA

KOLEJ ISLAM TERUS BERJASA

MEMBENTUK PERIBADI MULIA

BERKHIDMAT PADA NUSA DAN BANGSA

Dan akhirnya,sebelum ana keluar,ana sempat snap gambar bersama rakan-rakan f6 yang lain..

Kepada lower 6 KISAS 2011/upper 6 2012,selamat belajar ana ucapkan dan semoga kita semua berjaya di dunia dan di akhirat.
Sekian,wallahu'alam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...