if u like this blog.just click

Wednesday, April 27, 2011

~WoW PmGk~


Rangkap 1
'' Kita bertemu di hari ini,
Di perkampungan menara gading,
Kita menjadi saksi
Berhimpunnya anak-anak negeri,
Membawa bersama harapan ibu bapa,
Mencari secebis ilmu,
Buat bekalan di dada,
Dalam mencari keredhaanNya......''



Demikianlah serangkap bait-bait lagu tema Perkampungan Menara Gading samada negeri mahupun kebangsaan.
Lagu yang membakar semangat kami semasa berada di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sepanjang 2  hari 3 malam.

Nak pi ka tak?
Bermulanya al-kisah pmgk sejak aku di 'invite' oleh Syahmi Zaki melalui sebuah event di facebook.

Semenjak itu,awok dok pikior je..nak gi ke,taknak...
Ermm...setelah berdoa memohon petunjuk Ilahi,hatiku berniat untuk hadir ke PMGk..2011..
Dalam hati berbolak-balik bila hendak minta izin daripada my parents,
tetiba dapat mesej jemputan ke pmgk oleh saudara amirul mukminin.

Semakin hari,semakin ramai kawan aku yang tidak berhenti mengajukan soalan adakah aku pergi pmgk atau tidak..
Atas galakan abang dan kakak fasilatator pmg kpip dan ajakan halim serta fadhil,aku pun decide untuk pergi..

Confirmation
Aku pun kompem nama kat kak Siti.
Dapat la sepucuk emel tentang pmgk.
Wow,kene bawa payung?!!
Uish..tak pernah pikir nak bawa...ha3..

Yeah!Ayah aku da bagi lampu hijau untuk menjadi peserta PMGK 2011..
Dipendekkan cerita,budak perak berkumpul di Sekolah Izzuddin Shah pada 22/4/2011..
setelah selesai solat jumaat..
Kami bertolak pada jam 3.15 petang..
Dalam perjalanan pergi,kami singgah solat Asar di hentian jejantas sungai buloh.

International Islamic University of Malaysia

Dan,kami selamat tiba di UIA pukul 8.30 malam..

Eh,nak daftar dulu ke,solat dulu?
Sesampainya di sana,kami berjalan menembusi bangunan rektor untuk ke masjid.
Kami berpegang kepada prinsip,
''Allah diutamakan,Solat didahulukan"
Walaupun tidak mendaftar dan makan lagi,solat lagi penting,betul tak?


Wow,lawanya..masjid UIA!!
''Indahnya pemandangan di UIA di waktu malam'',getus hatiku..
Maklumlah,pertama kali menjejakkan kaki ke Garden of Knowledge and Virtue.


Setelah itu,rombongan wakil peserta KPIP terus ke Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws.
''Abang fesi,kami tak makan lagi''
''Tidak mengapa,masuk dulu okeyh!VIP dah sampai!!''
Dengan perut yang lapar gila tuh,kami pun masuklah ke dalam moot court.
Baru PMGk,belum berperang lagi...
Tahannya je la lapar tu..
huhuhu..


Syarahan 50 Tokoh : Menara Gading Titik Permulaan


Masuk je,wow!!
Ramai gile..
Penuh seat..tapi,seat depan macam biasa..takkan penuh..hahaha..
Tengok tu,sebelah yassin,tak penuh kan?
Program PmGk selamat dirasmikan oleh Presiden PKPIM,Saudara Faisal b. Abdul Aziz..
Kemudian,kami dihidangkan dengan kuliah 1 oleh Dr.Asyraf Wajdi,mantan presiden PKPIM..
Dr. telah menyatakan bahawa peserta pmgk yang mengambil kos ekonomi syariah,muamalat dan perakaunan
amat 'laku' apabila mereka sudah grade kelak..
Beliau yang juga calon barisan nasional bagi parlimen Tumpat,Kelantan..berkata : Tidak semestinya pelajar yang bergiat aktif dalam persatuan tidak cemerlang..


Angah
Para peserta PmGk diminta tunggu sebentar selepas Dr.Asyraf Wajdi selesai memberikan ceramahnya..
Kami akan dibahagikan mengikut company universiti terkenal seperti Unversiti Al-Bait,Jordan..Unviersiti Oxford...Universiti Harvard.. dan Universiti Al-Azhar,Mesir..

Dalam company tu pulak,dibahagikan lagi kumpulan mengikut nama kos.
Aku dapat Universiti Al-Bait,Jordan..yang diketuai oleh
Tu dia..dekan Universiti Al-Bait,Jordan..!!

Aku terpilih untuk menjadi ahli kumpulan kos Bahasa Dan Kesusateraan...
Pensyarahnya ialah Akhi Adib & Ukhti Yati.
Dalam group,aku diberi gelaran angah..huhuhu..macam tak biasala..yela..sebab aku bukan anak kedua..tetiba jadi angah..ha3..bak kata Ukhti Yati,kita kan satu 'family'..

Mahallah Siddiq
Huish..perut dah berkeroncong..bila la nak makan nih..
Nasib baik 'kaklong' tolong ambilkan makanan...
Dapatlah aku menjamah sikit..yela..kat atas bas tadi,asyik usha jep deme(bdk gurl) makan!!
Deme bukan nak bagi sikit..kedekut tol..

Dah habis makan,siapa yang tak mendaftar sila ke bilik laws association..
Ada la nama beberapa sahabat aku yang tidak dapat hadir bersama...
Fawwaz Farid,Muiz Hakim,Adam Samat dan Imran Syazani..
Deme maybe ada hal..
Kaum Adam menghuni di Mahallah Siddiq..
Aku sebilik dengan halim,fadhil, dan yassin..

Usha jam...wow..kol 2.30 pagi dah..
Tanpa berlengah,kami pun segera tidur..
------------------------------------------2nd Day--------------------------------------------
Setelah menyarung jersi perak,aku pun melangkah pergi menuju ke masjid UIA...untuk solat Subuh..
Lepas Subuh,kami bergerak ke Library..untuk beriadah.
''Dub li du...du li dub...dab du li du..''
hahaha..pening aku wat senaman uh..

Pendidikan Al-Hikmah
Haiya..perut manyak lapar ow..
Kami pun bersarapan dengan bihun goreng agak pedas dan secawan teh..
Ada adegan suap-menyuap antara fesi dan peserta pmgk..
wow..!!
Bertambah eratlah hubungan kami..
Tertulis pada tentatif...kuliah oleh Dato' Dr. Siddiq Fadzil yang bertajuk Pendidikan Al-Hikmah..
Beliau sebenarnya tidak dapat hadir tetapi digantikan oleh Ustaz Nasir...
Ustaz Nasir menekankan bahawa ibubapa sangat penting dalam Pendidikan Al-Hikmah
Beliau juga menyatakan pelajar perlu pandai memilih kawan..

Road To Wisdom Air
Lepas melantak kudapan yang ada...
Kami diminta menghasilkan sebuah sungai jadian dengan bahan yang diberikan dan bahan semulajadi..
Wow!gimana caranya donk?
Sungai tersebut mestilah bertingkat..
Air boleh mengalir..
Lihat ajalah foto di bawah!
Amboi..masing-masing tak pandang kamera...
Khusyuk buat 'sungai'..
Tapi,ce tengok gambo kat tengah tuh..sempat lagi ber'posing'..
bhahahaha..
Inilah hasilnya..
Ni group ak punye..yang atas..
Ce tgk bawah nih..tu dia..muiin punya sungai..

Setelah diuji air sungai jadian tersebut..
Fesi masing-masing menerangkan tentang apa yang dapat kita lihat melalui sungai yang kami buat.
Sungai yang sentiasa mengalir ibarat ilmu yang begitu banyak..
'Sungai' yang bocor bermakna..ilmu yang kita pelajari...kita biarkan begitu sahaja..tidak mengamalkan sepenuhnya..
Sungai yang mengalir berperingak-peringkat pula bermaksud kita dapat ilmu ni daripada Allah..
Allah menurunkannya kepada para nabi dan rasul...kemudian turun kepada golongan ulama'..
-Al-ulama'u warisatul anbiya'-
Ilmu tersebut seterusnya turun kepada para guru sehinggalah kepada kita sendiri..
Betul tak,Ukhti Yati & Akhi Adib?

Assignment HBB Production
Selesai sahaja makan tengahari dan solat berjemaah,kami diminta pula membuat assignment..
Wow!gaya macam da masuk u...
Tapi,HBB tu apa ea?
oooo...HBB tu..
Hidup Biar Berjasa...motto PKPIM..
Kumpulan aku dapat task sajak..
agak senang..huhu..
Sungguh concentrate kami berfikir untuk menjawab soalan yang diberikan melalui sajak..
sampai kameraman datang pun,buat taktau..baguslah..
Fotografer ibarat cabaran luaran yang sentiasa menarik perhatian mahasiswa..
Kan,Akhi Mukmin kan?

*buat fotografer di luar sana..jangan terasa ye..*

Maka siaplah untuk dideklamasikan sajak tersebut..
Kami semua berkumpul mengikut company universiti..
Pelbagai ragam semasa present..
Yang cium pembesar suara pun ada..
bhahaha..
Yang ini wartawan dengan orang awam..tajuk pasal durian..

Riadhah Bermodul
Sesiapa yang tidak solat Asar lagi,boleh pergi ke masjid..sementara yang sudah jama' boleh tunggu di dewan.
Kali ini,Universiti Jordan bergabung dengan Universiti Al-Azhar..manakala Universiti Harvard bergabung dengan Universiti Oxford..
Setiap seorang diberikan sehelai suratkhabar.
Aik?..nak wat apa ni?
Kena baca paper ke?
Ouh,bukanlah...
Kami diminta menjadikan 2 baris lelaki & 2 baris perempuan.
Setiap orang dikehendaki menggunakan paper yang telah diberikan untuk memberi laluan kepada beberapa biji pingpong di atas paper tersebut..Susah jugak la nak explain kat korang..
Hah..macam itulah..aktiviti yang kami lakukan..
Jangan biarkan bola pingpong tersebut jatuh..
Kalau jatuh,ulang balik...
Sememangnya,kerjasama amat penting antara satu sama lain...
Apa yang penting??
..........

Travelog Mahasiswa Seantero : ''Mahasiswa dan Masyarakat Global''
''Bagaimanakah jurusan anda(bahasa & kesusateraan) dapat mengubah diri anda dan menyumbang kepada masyarakat dan negara?
wow!mantap gila soalan..yang diberikan..
Setiap kumpulan diberi masa 15 minit untuk mengumpul idea bagi menjawab soalan tersebut..dan dipersembahkan kepada kumpulan lain dari company yang sama.
Malangnya,masa cukup-cukup mencemburui kami..
Hanya 2 kump. bagi universiti jordan yang dapat present...
Kemudian,dekan Universiti Jordan menerangkan bahawa mahasiswa perlu berperanan dalam masyarakat..
Seperti motto PKPIM,Hidup Biar Berjasa!!

Uish..bagus gile fesi universiti jordan nih..
Deme ajar kami buat trademark jordan..
Cayalah..!!
''Al-Bait...Jordan!!
Kita cuak ke?
Tak cuak2x..
Kita takut ke?
Tak takut2x...
Kita gentar ke?
Tak gentar2x...
Gegar-gegarkan gegar..''

Majlis Penutup PMGk 2011
Sungguh khusyuk kami berqiamullail sehingga ada yang tersengguk-sengguk..
bhahaha..
Seterusnya..kami berpecah mengikut group masing-masing buat kali terakhir..
Macam-macam nasihat yang fesi bagi kepada kami..
Tolong ibubapa di rumah..
Jangan selalu online fb..dan sebagainya..
Kump. aku,sempat lagi main satu permainan yang best gak lah..
''Pindahkan tempat...
telur kecil ini...
pindahkan ia...ke sana ke sini..
Si betina bertelur namanya...
telur..telur..telur..telur..."
Permainan ini menguji kepantasan & kecekapan tangan kami..
hihihi..

Kami diminta balik ke mahallah bagi persiapan kendiri..dan mengemas beg..
Kali ini,kami dipecahkan mengikut negeri..
Untuk membincangkan reunion di negeri PMG masing-masing.
KPIP.

Setelah 30 minit,kami kembali ke dewan enggineering.
Untuk information korang,kuliiyah ni paling jauh sekali.
Bersabar..la ye..siapa yang ambil atau akan ke UIA dalam bidang engineering..

Sementara menunggu VIP datang,kami disajikan dengan tepuk-tepuk tenggiling..
bhahahaha~~
yang ni paling aku ingat di PMGK nih..
lawak sangat!!
Yang punya idea nih,akhi eddy(baju hijau)..
Macam-macam tepuk,kami belajar daripada akhi eddy..
Tepuk-tepuk Gardenia...
Tepuk-tepuk Menyampah...
DLL...
Majlis penutup telah dirasmikan oleh setiausaha potilik PM kita,
Dato' Seri Najib Razak..
Beliau berkata jangan sertai persatuan semata-mata inginkan jam kredit..
Beliau juga telah mencipta satu formula buat mahasiswa...
dan khas untuk peserta PMGk..
iaitu PKPIM...
Terima kasih...

Akhirnya,kami sudah grade..yeah..selepas 3 hari 2 malam..
Graduan PMGk..
Insya-Allah kita semua akan berjumpa lagi di lain masa..okeyh..
Hayatilah rangkap ke-2..
''Kita kan bertemu lagi,
Tika melangkah ke menara gading,
Pertemuan pertama kali,
Berteraskan keimanan,
Membuahkan persaudaraan,
Itulah ikatan hati...'' 

Video yang akan meningatkan kembali memori kita di UIA..
*silent playlist di bawah dulu yerk*
video
Tak sangka PMGk..masuk dalam paper...
Sebagai salah seorang peserta..aku turut merasa bangga..

Sekian,ini sahaja yang termampu daripada aku..
Wallahua'lam...


9 comments:

  1. nice p0st~mmg detail sggh!hahaha
    tp kan tp kan,,gurl kedek0t eh??amb0y~~~hahaha

    ReplyDelete
  2. syukran...yla..lagy2..yg seat dpn ak..ak dpt bau jep..ne ley..jiran dpt bau..tp,kite x bg dye ckit..

    ReplyDelete
  3. mnarik la..haha~
    tepuk2 tenggiling..hu3
    mcm2 aktiviti korg en..

    ReplyDelete
  4. bhahaA! bkn ak laa uh en aman :DDD ak bkn jiran k0 :D
    bru ak tw k0 anak b0ngsu ,, padan laa p0wn

    ReplyDelete
  5. aman , bukan x nk bg kan muna . . tp aman uh yg malu...nk suoh pass kertas pon mcg ak..hahahhaah

    ReplyDelete
  6. huh ? yeke ?? bapak pemalu si0t kaw aman ! bhahahaA!

    ReplyDelete
  7. aliaa,kwn(fadhil) ak yg soh mcg..dye punye..kertas..dye yg malu..bkn ak..hu3..

    ReplyDelete
  8. ttbe ending 1 msia...haahahaa...terbaek~~ laa

    ReplyDelete

komen ea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...